Oplichters en fraude

Het lijkt erop dat we elke dag horen over een nieuwe zwendel of fraude die zich richt op online betalingssystemen. Of het nu via creditcards, bankoverschrijvingen of digitale portemonnees is, criminelen vinden nieuwe en innovatieve manieren om geld van onschuldige mensen te stelen. Om uzelf tegen deze criminelen te beschermen, is het belangrijk om te begrijpen hoe ze werken en op welke rode vlaggen u moet letten. Bovendien moet u zich bewust zijn van de verschillende soorten oplichting die momenteel worden gebruikt om slachtoffers uit te buiten.

Online betalen - Het nieuwe betalen

Online betalen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat steeds meer mensen smartphones en andere apparaten gebruiken waarmee ze met een paar klikken aankopen kunnen doen. Er zijn veel voordelen aan het online betalen voor goederen en diensten, waaronder gemak, veiligheid en snelheid. Misschien wel het belangrijkste voordeel van online betalen is dat ze consumenten meer controle over hun financiën bieden. Wanneer u een aankoop doet met contant geld of een creditcard, bent u zich misschien minder bewust van hoeveel geld u uitgeeft. Met online betalen houdt u daarentegen eenvoudig uw uitgaven bij en zorgt u ervoor dat u binnen uw budget blijft. Bovendien kunnen online betalingen u helpen late vergoedingen en andere boetes te vermijden doordat u automatische betalingen kunt instellen. Naarmate de wereld steeds digitaler wordt, is het waarschijnlijk dat online betalen in populariteit zal blijven groeien.

Het gevaar van online betalen

Telkens wanneer u een online aankoop doet, wordt u naar een betaalpagina geleid waar u wordt gevraagd uw creditcard- of bankrekeninggegevens in te voeren. Deze informatie wordt vervolgens via internet verzonden naar de server van het bedrijf, waar het wordt opgeslagen. Helaas maakt dit proces uw informatie ook kwetsbaar voor hackers. In feite zijn er elk jaar duizenden gevallen van identiteitsdiefstal en fraude die terug te voeren zijn op online betalingen. Hoewel de bedrijven die deze transacties afhandelen beveiligingsmaatregelen hebben getroffen, bestaat er altijd een risico dat uw informatie in gevaar komt. Om deze reden is het belangrijk om bewust te zijn van de gevaren van online betalingen en maatregelen te nemen om uzelf te beschermen. Een manier om dit te doen is om alleen aankopen te doen bij bedrijven die u kent en vertrouwt. Een andere is om een ​​creditcard te gebruiken in plaats van een bankpas, omdat dit u meer bescherming biedt als uw informatie wordt gestolen.

Op welke zwendelactiviteiten richten oplichters zich?

In de afgelopen jaren is er een golf van zwendelactiviteiten geweest gericht op verschillende financiële systemen. Bij deze oplichting zijn doorgaans criminelen betrokken die zich voordoen als bank- of overheidsfunctionarissen om gevoelige informatie te verkrijgen, zoals rekeningnummers of burgerservicenummers. In sommige gevallen kunnen de oplichters zelfs "hulp" bieden bij het terugkrijgen van verloren geld, waarbij ze vaak om een ​​vooruitbetaling vragen om toegang te krijgen tot dit niet-bestaande geld. Slachtoffers van deze oplichting kunnen aanzienlijke financiële verliezen lijden, evenals emotionele trauma's. Om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van een van deze vormen van oplichting, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de waarschuwingssignalen. Verdachte e-mails of telefoontjes van personen die beweren van een bank of overheidsinstantie te zijn, moeten altijd met de nodige voorzichtigheid worden behandeld. Hang de telefoon op of verwijder de e-mail direct als u om persoonlijke gegevens of geld wordt gevraagd.

Online fraude en hoe herkent u het?

Online fraude komt in vele vormen voor, maar er zijn enkele veelvoorkomende signalen die u kunnen helpen het te herkennen. Een rode vlag is onverwachte verzoeken om persoonlijke of financiële informatie. U kunt bijvoorbeeld een e-mail ontvangen die zogenaamd afkomstig is van uw bank en waarin u wordt gevraagd uw rekeninggegevens te bevestigen. Of misschien wordt u gevraagd uw creditcardnummer in te voeren op een website waarvan u dacht dat deze legitiem was. Een ander waarschuwingssignaal zijn ongevraagde aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn. U kunt bijvoorbeeld een e-mail ontvangen waarin een gratis vakantie wordt beloofd als u op een link klikt. Of misschien ziet u een online advertentie voor een designer handtas tegen een buitengewoon lage prijs. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Pas ten slotte op voor grammatica- en spelfouten, aangezien deze een teken kunnen zijn dat een website of e-mail niet legitiem is.

Zijn er voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om uw online betalingen veiliger en minder kwetsbaar te maken voor aanvallen door criminelen?

Wanneer u een online betaling uitvoert, vertrouwt u in wezen de ontvanger met uw persoonlijke en financiële informatie. Dit kan een enge propositie zijn, vooral gezien het feit dat datalekken steeds vaker voorkomen. Er zijn echter een paar stappen die u kunt nemen om uw gegevens te beschermen wanneer u online betalingen doet. Zorg er eerst voor dat de website die u gebruikt veilig is. Zoek naar https:// in de adresbalk, omdat dit aangeeft dat de site SSL-codering gebruikt. Vermijd ook betalingen op openbare wifi-netwerken, omdat deze vaak onbeveiligd en gemakkelijk zijn voor criminelen om uit te buiten. Zorg er ten slotte voor dat u een sterk wachtwoord gebruikt voor uw betaalrekening en overweeg om tweefactorauthenticatie te gebruiken als dit beschikbaar is.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Dit is geen financieel advies. Wij geven op deze website geen financieel advies, maar slechts handvaten om uw financiële beslissingen gemakkelijker zelf te kunnen maken.
Sluiten [x]
Tijdelijke aanbieding - Profiteer nu van deze DeGiro Actie!
Toch nu direct starten met beleggen bij DEGIRO?