Automatische incasso

Een automatische incasso is een betaalmethode waarbij er toestemming is gegeven om regelmatig geld van uw bankrekening af te schrijven om een openstaande rekening te betalen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een maandelijkse betaling van een abonnement, een huur of een lidmaatschap die u bent aangegaan met een bedrijf of organisatie. In dit artikel vertellen we u graag meer over automatische incasso’s.

Het proces van een automatische incasso

Een automatische incasso begint met het invullen van een machtigingsformulier, hierin geeft u toestemming aan een bedrijf of organisatie om het geld automatisch van uw bankrekening af te schrijven. Het machtigingsformulier moet u ondertekenen en opsturen naar het bedrijf of organisatie. Zonder dat u dit getekend of bevestigd heeft, is de automatische incasso dus ook niet geldig. Wanneer u een automatische incasso heeft getekend of bevestigd, wordt het bedrag op de afgesproken datum automatisch van uw bankrekening afgeschreven. Dit gaat gemakkelijk en snel via uw bank en de bank van het bedrijf of de organisatie waar u de incasso mee bent aangegaan.

Voordelen automatische incasso

Het voordeel van een automatische incasso is dat u er zelf niet hoeft om te kijken naar het op tijd overmaken van geld. Zo wordt het afgesproken bedrag namelijk automatisch afgeschreven. Dit zorgt voor gemak en voorkomt dat u te laat bent met betalen en daardoor extra kosten of boetes moet betalen aan een bedrijf of organisatie. Daarnaast is een automatische incasso ook veilig. De incasso vindt plaats via een beveiligde verbinding tussen uw bank en het bedrijf of de organisatie waar u de incasso mee bent aangegaan, zo wordt er gebruikgemaakt van sterke beveiliging om de betaling te bevestigen. Hierdoor is de kans op fraude of fouten klein.

Om op te letten bij een automatische incasso

Het is van belang dat u goed oplet bij welk bedrijf of welke organisatie u een automatische incasso aangaat. U geeft dit bedrijf namelijk toestemming om geld van uw rekening af te halen. Controleer van tevoren goed de voorwaarden en om welk bedrag het maandelijks gaat. Indien u het ergens niet mee eens bent kunt u de incasso stopzetten door een schriftelijk verzoek in te dienen bij het bedrijf of organisatie waar u deze incasso heeft lopen. Daarnaast is het ook van belang dat u goed let op uw saldo. Zorg voor voldoende saldo op uw bank op het moment dat de incasso plaatsvindt. Wanneer u onvoldoende saldo op uw bank heeft staan, kan de incasso niet uitgevoerd worden en kunt u te maken krijgen met boetes, schulden en extra kosten. 

Terugboeken automatische incasso

U heeft altijd het recht om een automatische incasso terug te boeken binnen 8 weken na de afschrijving. Indien de automatische incasso onterecht is, kunt u binnen 13 maanden het bedrag terugboeken, dit kunt u doen door contact op te nemen met uw bank. Het geld wordt dan teruggestort op uw rekening.

Handige en veilige betaalmethode

Kortom, een automatische incasso is een handige en veilige manier van betalen, waarmee u tijd en moeite kan besparen. Het is echter wel belangrijk om goed op te letten en de voorwaarden goed door te lezen voordat u een automatische incasso aangaat met een bedrijf of organisatie. Zo kunt u voorkomen dat u voor verrassingen komt te staan en kunt u makkelijk en fijn profiteren van het gemak en de veiligheid van deze betaalmethode.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Dit is geen financieel advies. Wij geven op deze website geen financieel advies, maar slechts handvaten om uw financiële beslissingen gemakkelijker zelf te kunnen maken.
Sluiten [x]
Tijdelijke aanbieding - Profiteer nu van deze DeGiro Actie!
Toch nu direct starten met beleggen bij DEGIRO?