Duurzame banken in Nederland

 

Bent u momenteel op zoek naar een bank voor een betaalrekening, spaarrekening of voor een lening, verzekering of hypotheek? Dan kunt u een overweging maken om een duurzame bank te selecteren. De vraag die u kunt stellen is welke bank is eigenlijk duurzaam aan het ondernemen. Voor dit artikel zijn we op zoek gegaan naar banken die het meeste aandacht geven aan Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het onderzoek is voornamelijk afgeleid aan de gegevens die gegeven zijn volgens de Eerlijke Geldwijzer.

ASN Bank

De nummer één duurzame bank is ASN Bank, onderdeel van SNS. De ASN bank investeert alleen in groene projecten zoals energieprojecten (wind-, zonne-energie), duurzame vastgoedprojecten, eerlijke handel in derdewereldlanden en natuurprojecten. Als consument kunt u bij de ASN bank terecht voor een gebruikelijke betaalrekening, een spaarrekening en beleggingsmogelijkheden. In vergelijking met de grote banken (ING, Rabobank en ABN) krijgt u een vergelijkbare rente, dus het is heel aantrekkelijk om spaargeld te storten bij de ASN bank en de wereld een stukje mooier te maken.

Triodos Bank

Bij Triodos bank staat duurzaam en groen bankieren centraal. Ze investeren in groene projecten zoals wind- en zonne-energie en scoren goed op alle belangrijke punten in de Eerlijke Bankwijzer. Deze punten omvatten; wapenindustrie, mensenrechten, klimaatverandering, arbeidsrechten, bonussen, dierenwelzijn en gezondheid. Bij Triodos bank kunt u kiezen uit verschillende diensten, zoals het controleren van rekeningen, hypotheken en het beleggen van vermogen.

SNS Bank

SNS bank is druk bezig met duurzamer beleggen en het verkopen van beleggingen die niet in overeenstemming zijn met hun Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen beleid. In de afgelopen tien jaar heeft SNS bewust geprobeerd te desinvesteren uit de wapenindustrie. Volgens de Eerlijk Geldwijzer scoort SNS bank goed op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. SNS bank kan haar bonusbeleid nog verbeteren. Bestuurders bij SNS bank ontvangen nog steeds hoge bonussen voor hun werk, maar dit kan veranderen door recente kritieken van klanten.

Van Lanschot

Er zijn een paar banken die zich specifiek richten op Nederlanders met een vermogen. Van Lanschot is daar één van en zij bieden een scala aan persoonlijke diensten, inclusief begeleiding en focus op hun klanten. Wat Van Lanschot anders doet dan andere banken, is dat ze minder bonussen toekennen aan hun bankdirecteuren en niet investeren in de wapenindustrie. Ze houden ook rekening met de arbeidsomstandigheden in het buitenland bij het nemen van beslissingen over hun investeringen.

ABN Amro

De ABN Amro bank wordt geprivatiseerd. Sommige mensen zeggen dat de bank goed is in het tegengaan van wapenhandel, het verdedigen van mensenrechten en arbeidsomstandigheden, maar het kan nog beter als het gaat om klimaatverandering. De bank verstrekt nog steeds veel kapitaal aan bedrijven die niet duurzaam opereren. Wil ABN Amro als een echt groene bank gezien worden, dan moet ze haar milieubeleid aanscherpen.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Dit is geen financieel advies. Wij geven op deze website geen financieel advies, maar slechts handvaten om uw financiële beslissingen gemakkelijker zelf te kunnen maken.
Sluiten [x]
Tijdelijke aanbieding - Profiteer nu van deze DeGiro Actie!
Toch nu direct starten met beleggen bij DEGIRO?