Gezamenlijke rekening

Een gezamenlijke rekening kan op meerdere facetten toegepast worden. Doorgaans wordt het gedaan door partners die kosten met elkaar delen, maar het kan ook zijn voor familieleden of vrienden die samen een rekening willen openen. In dit artikel geven we een overzicht over wat een gezamenlijke rekening inhoudt en welke kenmerken belangrijk zijn om te weten bij het afsluiten. 

Openen van een gezamenlijke rekening

Voor het openen van een gezamenlijke rekening dient u minimaal twee rekeninghouders te hebben en deze zullen beide beschikken over het geld. De rekeninghouders beheren de gedeelde rekening samen – te goeder trouw. Dit betekent dat voor transacties geen toestemming van de andere rekeninghouder(s) nodig is. Elke transactie kan onafhankelijk worden uitgevoerd, de bank is niet betrokken. Als de andere rekeninghouder de rekening heeft leeggemaakt, kan de bank dit niet zomaar terugdraaien. 

Als er geen schriftelijke overeenkomst is tussen de rekeninghouders, zoals een huwelijk of geregistreerd partnerschap, is het bedrag op de gezamenlijke rekening eigendom van de persoon die deze heeft gestort. Hebben beide rekeninghouders bijvoorbeeld hun salaris op de en/of rekening gestort? Dan is het salaris van degene die het heeft betaald. Dit betekent dat het geld dat de ene rekeninghouder op de gedeelde rekening stort, niet automatisch aan de ander toebehoort.

Verantwoordelijkheid 

Bij deze vorm rekening zijn beide rekeninghouders samen verantwoordelijk voor het saldo op de rekening. Staat er een tekort op de rekening, dan kan de bank beide rekeninghouders vragen deze aan te vullen. Staat er een positief saldo op de rekening, dan mogen beide rekeninghouders dit bedrag gebruiken. U moet ook alle rekeninghouders bij elkaar krijgen om wijzigingen aan te brengen in een gezamenlijke rekening. Dit kan van alles zijn, van een verhoging of verlaging van de krediet- of opnamelimiet tot het wijzigen van de rekening zelf.

Belangrijke kenmerken 

Voor het openen van een gezamenlijke rekening kan er  gekozen worden voor een nieuwe rekening of een bestaande rekening die een extra gebruiker krijgt. Bij iedere bank dient iedere houder zich te identificeren volgens de voorwaarden. Dit kan fysiek, maar tegenwoordig ook online (bij de meeste banken). De situatie van het partnerschap heeft nogal invloed op de gezamenlijke rekening. Hieronder vindt u wat we hiermee bedoelen. 

Getrouwd / geregistreerd 

Als u na 1 januari 2018 trouwt, trouwt u automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat bezittingen en schulden die zijn ontstaan vóór het huwelijk niet aan elkaar verbonden zijn. Dit geldt wel voor alle bezittingen en schulden die na het huwelijk zijn ontstaan. Deze zijn gezamenlijk en dienen ook gezamenlijk verdeelt te worden. Hierdoor zult u voor de helft eigenaar zijn van de eigendommen en de andere helft u partner.  Bent u vóór 1 januari 2018 getrouwd en heeft u geen huwelijkse voorwaarden, dan bent u in gemeenschap van goederen getrouwd. Dit betekent dat de partners automatisch elk de helft van alle eigendommen bezitten.

Bij niet getrouwd of geregistreerd

Wanneer u een gezamenlijke rekening heeft, dan zal de persoon die het geld stort ook eigendom zijn van het gestorte geld. Stort partner 1 10.000 euro en partner 2 3.000 euro dan is dat ook hun eigendom. 

Verrekenbeding

Het is mogelijk om als partners eigen voorwaarden te creëren. Dit wordt gedaan door een verrekenbeding, die overigens via de notaris moet worden vastgesteld voor de echtheid van de voorwaarden. Op het moment dat het schriftelijk akkoord wordt gegeven, dan zullen deze voorwaarden gelden en zullen de afspraken gelden, mocht het partnerschap breken. 

Voor en nadelen gezamenlijke rekening

Voordelen:

 • Sparen kan samen gedaan worden
 • Beide partijen hebben inzicht in geldzaken
 • Vaste lasten eenvoudiger betaald 
 • Overzicht van alle inkomsten en uitgaven
 • Per rekeninghouder geldt een garantie van €100.000 – bij 2 is dat dus 200.000 gezamenlijk
 • Als rekeninghouder heeft u altijd recht op toegang van de betaalrekening
 • Geen toestemming voor uitgaven – In sommige gevallen kan dit ook een nadeel zijn

Nadelen:

 • Breuk in partnerschap zorgt doorgaans voor veel ellende
 • Onduidelijkheden belastingaangifte
 • Leeghalen van de rekening zonder toestemming
 • Geoorloofd rood staan zonder toestemming 

Top 6 gezamenlijke rekening volgens Bankselect

1. ING OranjePakket
2. Knab Plus
3. SNS Basis
4. RegioBank Plus Betalen
5. ABN Amro BasisPakket Betalen
6. Rabobank DirectPakket

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Dit is geen financieel advies. Wij geven op deze website geen financieel advies, maar slechts handvaten om uw financiële beslissingen gemakkelijker zelf te kunnen maken.
Sluiten [x]
Tijdelijke aanbieding - Profiteer nu van deze DeGiro Actie!
Toch nu direct starten met beleggen bij DEGIRO?